Kuokkavieraana heimohäissä

IMG_2081

Teksti: Jaro Asikainen

Kuvat: Usva Torkki, Jaro Asikainen

– Sano, että olet suomalainen muslimi, jos joku kysyy, Diab sanoo minulle juuri ennen kuin astumme sisään Afrikan suurimmassa slummissa sijaitsevaan moskeijaan.

En ole varma, oliko se vitsi vai onko moskeijaan epäsoveliasta mennä valkoisena kristittynä. Tai onko uskottavampaa tulla kutsumatta hääseremoniaan, jos on muslimi eikä isohkoa tv-kameraa raahaava utelias kuokkavieras? On ensimmäinen kertani islamin pyhässä temppelissä.

Diab opastaa minua ottamaan kengät pois ja astelemaan matalan kaakeloidun seinän takana olevalle pallille. Ensin hanasta lasketaan vettä oikeaan käteen ja levitetään vettä vasempaan käteen ja käsivarsiin. Sitten seuraa toinen käsi, jalat ja päälaki. Puhdistautumisen viimeisessä vaiheessa otetaan kaksi hörppyä vettä suuhun. Teen senkin kohteliaisuudesta, vaikka saastaisuudestaan tunnetun Kiberan vesihygienia epäilyttää.

13242285_1354196107940788_306580515_o

Heimon juuret ovat metsässä

Meneillään on afrikkalaisen Nubian-heimon perinteiset häät. Heimo on alun perin Sudanista ja Etelä-Egyptistä, Niilin varrelta, mutta heitä on pieni vähemmistö myös Kenian Nairobissa. Nubialaiset ovat Kiberan alkuperäisasukkaat. He asuttivat aluetta jo silloin, kun paikalla vielä sijaitsi vehreä metsä eikä yksi maailman suurimmista slummeista tuhansine peltikattoineen.

Yhdyssiteeni morsiuspariin on aika ohut. Sulhasen isä on Kiberan slummissa kuljettajanani toimivan Shaban-nimisen miehen serkku. Moskeijaan minut vienyt Diab on Shabanin veli. Vierailin kaksipäiväisten häiden juhlinnassa jo edellisenä päivänä, kun Shaban poikkesi reitiltään slummin sivutielle ja ilmoitti, että mennään käymään hänen sukulaisensa häissä. Kiireen vuoksi emme viipyneet kuin hetken pihalla, mutta tänään mentäisiin kuulemma päätyyn asti.

13242181_1354195061274226_1231925112_o.jpg

Paikalla vain toinen puolisko

Kiberassa ei ole tavatonta, että hääjuhliin tullaan kutsumatta. Useimmilla vieraista on jokin yhdysside morsiuspariin, mutta sekään ei ole välttämätön. Shaban vakuuttaa vastusteluistani huolimatta, että olen tilaisuuteen tervetullut. Epäilen sitä, kun astun saliin, jossa häävieraiden päät kääntyvät puoleeni. Heitä on 60:stä 100 ja kaikki ovat miehiä.

Etuseinän rukoussyvennyksen edessä saarnaa kovaan ääneen ja voimakkaasti elehtien sheikki, islamin oppinut. Tilaisuudessa morsiamen veli luovuttaa vaimon virallisesti aviomiehelle.

Morsian itse ei ole paikalla. Samaan aikaan, kun miehet juhlivat moskeijassa, hän valmistautuu koko hääseurueen vastaanottoon kotonaan. Morsianta on koristeltu ja hänen hiuksiaan laitettu aikaisesta aamusta saakka. Hänet on kylvetetty hajustetussa vedessä. Käsiin on tehty edellisenä päivänä kuviolliset henna-tatuoinnit.

IMG_2420.jpg

IMG_2320

IMG_2313

Miesten seremonia

Ennen toimitusta moskeijassa rukoillaan ja painetaan pää lukuisia kertoja lattiaan.

Vetäydyn polvillaan rukoilevien ihmisten selkien taakse seinän viereen. Kuvaan hieman kiusaantuneena väenpaljoutta. Tuntuu tunkeilevalta kuvata ulkopuolisena intiimin oloista tilaisuutta.

Hetken päästä seremonian virallinen osuus alkaa. Diab viittoo minua lähemmäs. Ihmiset väistävät kohteliaasti ja osoittavat avuliaasti eturiviin väkijoukon keskelle, mistä saisin parasta kuvaa. Okei, kiitos.

Rukoussyvennyksen eteen on istahtanut neljän miehen joukko, johon kuuluu sulhanen, morsiamen veli, tämän isä ja toimitusta johtava sheikki. Heidän keskellään on nippu papereita, joihin he vuorotellen rustaavat puumerkkejään. Aika byrokraattinen toimitus, ajattelen.

Samanaikaisesti pyhä ja laillinen vihkiminen on nimeltään Nikkah, jonka tarkoitus on tehdä morsiamen ja sulhasen suhde hyväksytyksi, halal. Sheikki antaa miehelle paljon ohjeita avioliiton hoitamiseen. Avioparin tulee pitää huolta toisistaan, hyvinä ja huonoina aikoina, terveenä ja sairaana. Heidän tulee vaalia toistensa välistä rakkautta.

IMG_2384.jpg

Kunniakuokkavieras

Ympärille kerääntynyt joukko on morsiamen ja sulhasen koko miespuolinen suku. He seuraavat toimitusta tarkkaavaisina. Monet ottavat älypuhelimillaan kuvia ja videota. Morsiamen veljellä on tärkeä rooli. Hän pitelee sulhasta kädestä koko Nikkahin ajan.

Kun virallinen osuus on selvitetty miehet tervehtivät toisiaan halauksin. Monet haluavat valokuvaan sulhasen kanssa. Myös valokuvat minun kanssani ovat hetken ajan kysyttyä tavaraa. Olo on kuin kunniavieraalla.

Moskeijan vieraat purkautuvat temppelistä ulos. Pihalla odottaa naisia, lapsia, miehiä ja vanhuksia. Naisilla on päällään koreat ja mahtipontiset nubialaiset asut, joiden väriloistoon katse uppoutuu. Koko satapäinen hääseurue lähtee juhla-asuissaan kävelemään Kiberan kujia kohti morsiamen taloa.

Iskee valtava kaatosade, joka saa lian ja roskat virtaamaan Kiberan mäkisillä teillä. Ihmiset kiiruhtavat sateensuojasta toiseen, mutta useimmilla on hymyt huulilla.

IMG_2412

IMG_2439.jpg

Kohtaaminen sillipurkissa

Perillä kymmenet ihmiset hääseurueesta, minä mukaanlukien, ahtautuvat morsiamen kotiin. Tässä tapauksessa koti on parinkymmenen neliön talo. Monien kiberalaisten asuntojen seinät on valettu mudasta, minkä jälkeen ne on vahvistettu sementillä ja maalattu värikkääksi.

Loput häävieraista odottavat pihalla, osa ikkunoista sisään kurkkien. Morsian odottaa keskellä olohuonetta, huntu kasvoillaan. Sulhasen on määrä nostaa huntua katsoakseen onko morsian oikea henkilö. Kyllä hän on.

Väkijoukko ottaa valokuvia parista, joka istuu lattialla lähekkäin onnellisen näköisenä. Seuraa juhlallinen hääateria, jonka suvun naiset ovat valmistaneet.

13271565_1354206094606456_1241140604_o

Juhlayön rytmi

Kun ilta pimenee, alkavat varsinaiset pidot läheisellä juhlapaikalla. Ihmiset odottavat istuen juhlatelttojen alla, vaikka enää ei sada. Perinteisiä nubialaisia rumpuja lämmitetään nuotiolla, jotta niistä lähtisi oikeanlainen sointi. Sitten rummutus alkaa.

Ihmiset kokoontuvat rytmisoitinryhmän ympärille hillitysti tanssien. Rytmi tarttuu huomaamatta itseenikin.

Tanssijoiden määrä lisääntyy hiljalleen, kun ihmiset uskaltautuvat tuoleiltaan mukaan. Morsiuspari saapuu letkassa juhlapaikalle ja ihmiset liittyvät letkaan. Minut otetaan joukon jatkoksi.

Ihmiset tanssivat, ja musiikki raikaa slummissa läpi yön. Kiberassa on uusi aviopari.

IMG_2717

IMG_2701.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s